ARiF Bersama Pemuda AMANAH Melaka Bantu Mangsa Banjir Di Durian Tunggal

Hujan lebat yang turun tanpa henti telah menyebabkan beberapa kawasan di daerah ini ditenggalami air sehingga memaksa 117 buah keluarga berpindah di pusat pemindahan termasuk Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Pengakalan.

Pegawai Pertahanan Awam Daerah Alor Gajah, Leftenan Muda Mohd Fairul Asikin Kadir berkata, setakat jam 11 pagi tadi sebanyak tujuh buah pusat pemindahan telah dibuka.

Menurutnya, antara lokasi yang terjejas ialah kawasan Dun Gadek, Dun Durian Tunggal dan kawasan sekitar kawasan Dun Rembia. Katanya, di SMK Pengkalan menempatkan sebanyak 46 buah keluarga diikuti Balai Raya Kampung Gadek (25 buah keluarga), Dewan Masjid Ar-Rasidin (22 buah keluarga) dan Kg Beringin 17 keluarga dan Balai Raya Kampung Panchor, sebanyak tiga buah keluarga.

 "Kesemua mangsa yang terlibat di empat buah pusat pemindahan itu setakat ini adalah seramai seramai 476 orang dengan jumlah keseluruhan 117 keluarga. "Malah ada juga mangsa yang merupakan warga emas telah dihantar mendapatkan rawatan di Hopsital Alor Gajah," katanya dalam satu kenyataan kepada media di sini.

Selain itu di Parlimen Masjid Tanah sebanyak 16 buah keluarga yang mendiami Kg. Ramuan China turut terjejas namun tiada perpidahan dilaporkan.

Di dalam perkembangan berkaitan, AMANAH Melaka melalui AMAl Relief Malaysia (ARIF) yang diketuai oleh Pengerusi ARiF Melaka, Sdra Hairul Anwar telah telah berkejar dan membantu mangsa-mangsa banjir berkenaan.

 Turut menghulurkan bantuan ialah Angkatan Wanita AMANAH negeri Melaka yang telah menyediakan 20 kit PEDULI yang terdiri daripada barang keperluan harian untuk diagihkan kepada mangsa-mangsa banjir.

 Pengerusi AMANAH Melaka, Tn Haji Adly ahari hari ini menyeru ahli-ahli AMANAH Melaka untuk turut sama memabntu di dalam kerja-kerja pembersihan rumah-rumah dan kawasan-kawasan yang dilanda banjir di kawasan Alor Gajah. Naib Pengerusi AMANAH Nasional yang juga Pengerusi Biro Kebajikan, Kemanusiaan dan Bencana Alam, Ust Hasanuddin.Mohd Yunos.Share on Google Plus

About Green Boc

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

1 comments:

  1. Syabas ARIF Melaka. Semoga terus maju dalam membantu mereka yang memerlukan. Saya berdoa AMANAH akan terus mendapat tempat di hati rakyat. Aamiiin ya Allah.

    ReplyDelete